Kesätyöpaikat (kesätyöt) ovat monen nuoren ja opiskelijan mahdollisuus tienata rahaa opiskelujen rahoittamiseksi tai muuhun tavoitteeseen. Kesätyöt ovat myös erinomainen mahdollisuus kerätä työkokemusta ja tunnustella eri aloja ja työnantajia. Kesätyöpaikat ovat luonteeltaan määräaikaisia vaikka ei olekaan harvinaista että työntekijä jatkaa esimerkiksi opiskelujen ohella määräaikaisena ko. yrityksessä. Tyypillisintä on aloittaa kesätyöt touko - kesäkuussa ja lopettaa elo - syyskussa koulujen ja opiskelujen alkaessa.
Huom!
Kesätöitä ja osa-aikatöitä tälle kesälle tarjoavat:
Pasastar
Kesätöitä ja osa-aikatöitä ympäri Suomen, yhteistietojen riittäminen täyttää, soittavat perään.
Hae töitä tästä >>
Kesätyön hakeminen
Kesätyön hakeminen on parasta aloittaa pohtimalla omat kiinnostuksen kohteet. Liian valikoiva ei kannata olla, mutta on hyvä tiedostaa omat kiinnostuksen kohteet ja hakea ensin töitä näiltä alueilta. Tarvittaessa voi sitten laajentaa hakua myös muihin aloihin. Toisaalta on syytä kartoittaa työmahdollisuudet sekä omalla paikkakunnalla että myös muilla paikkakunnilla, mikäli työnteko muulla paikkakunnalla on mahdollista sekä taloudellisesti kannattavaa.
Kesätyöpaikan hakemisessa on hyvä olla järjestelmällinen. Kirjaa ylös minne olet lähettänyt hakemuksen tai ollut yhteydessä ja milloin. Tämä auttaa viemään eteenpäin työhakua, mutta myös helpottaa lähetettyjen työhakemusten perään kyselemistä. Työhakemus voi olla kirjallinen hakemus, nettihakemus tai voit vierailla työpaikkaa tarjoavan tahon luona keskustelemassa työpaikasta suoraan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä suurempi organisaatio sitä todennäköisemmin haluavat työhakemuksen kirjallisena internetin välityksellä. Löydät vinkkejä työnhakuun ja työhakemuksen laatimiseen tältä sivustolta. Varsinkaan koululaisten kesätyöpaikkoihin haettaessa riittää usein nettilomakkeen täyttäminen tai suoraan työnantajana yhteyden ottaminen. Opiskelijoilta vaaditaan yleensä täysimittainen työhakemus oman alan paikkoja haettaessa.
Kesätyöpaikka ja työsopimus
Kesätyöpaikka on aivan kuten mikä tahansa määräaikainen työsuhde. Kirjallinen työsopimus kannattaa ehdottomasti vaatia työnantajalta ja se kannattaa allekirjoittaa jo ennen töiden aloittamista. Jotkut kesätyöntekijät ovat kohdanneet pahoja ongelmia, koska ovat tehneet töitä ilman kirjallista työsopimusta. Sopimus on sopimus vaikka se on tehty suullisesti, mutta mahdollisen kiista-asian ilmentyessä on paljon helpompi palata kirjalliseen työsopimukseen. Kun sopimus laaditaan kirjallisessa muodossa, varmistetaan myös että molemmat sopimusosapuolet, työnantaja ja työntekijä, ymmärtävät sovittavat asiat samalla tavalla. Työnantajalle ei ole mitään ongelmaa sopia asioita kirjallisesti, jos niissä ei ole mitään epäselvää.
Osa-aikainen työsuhde
Osa kesätyöpaikoista ovat osa-aikaisia työsuhteita. Tällöin on hyvä kiinnittää huomiota työsopimuksen pykäliin. Jos esimerksi kahvilaterassityöntekijän määräaikaisessa työsopimuksessa mainitaan, että viikkotyötunteja on 0 - 40 tuntia, työntekijä voi saada työsopimuksen mukaan tehtäväkseen minkä tahansa tuntimäärän viikossa nollasta tunnista 40 tuntiin. Näinollen työntekijällä ei ole mitään takuita kesän tienasteista. Jos kesä osoittautuu huonoksi ja sateiseksi, voi olla että terassikahvila ei ole auki kuin silloin tällöin ja kiireisinä viikonloppuina. Tällöin osa-aikainen työntekijä ei välttämättä saa lähellekään 40 tunnin viikkotyöaikaa ja sen mukaisia tuloja. Helposti ajaudutaan tilanteeseen, jossa kesätyöntekijä siis joutuu olemaan kokoajan työntekovalmiudessa, mutta tästä työvuorojen "odottelusta" ei makseta mitään. Tämän vuoksi onkin hyvä idea osa-aikaisen työsuhteen tapauksessa sopia esim. viikottainen minimituntimäärä.