Ennen työhaastattelua
Ennen työhaastattelua on hyvä tutustua yritykseen. Tähän hyviä välineitä ovat yrityksen kotisivut. Lisäksi on hyvä idea hakea tietoa yrityksestä hakukoneiden (esim. Google) avulla tekemällä hakuja yrityksen nimellä. Mikäli yrityksen toimintaan on mahdollista tutustua konkreettisesti on tämä varmasti eduksi haastattelutilannetta ajatellen. Jos kyse on kaupassa myytävästä tuotteesta, käy vilkaisemassa sitä liikkeessä. Jos kyse on kauppaketjun myymälävastaavan työstä, kannattaa vierailla yhdessä ketjun myymälöistä.
Työhaastattelutilanne
Haastattelu voi olla kasvotusten haastattelu tai esimerkiksi puhelinhaastattelu. Kasvotusten tapahtuvaan haastattelutilanteeseen on syytä saapua ajoissa. Onkin hyvä idea saapua reilusti etuajassa kaikki työnhakupaperit (kopio hakemuksesta, ansioluettelo sekä koulu ja työtodistukset) mukana haastattelupaikan ympäristöön ja käydä rauhassa esimerkiksi kahvilla. Näin vältät turhan stressin ja sähläyksen, kun voit olla varma ettet myöhästy haastattelusta.
Haastattelussa pyri tuomaan itsestäsi paras puoli esiin vähättelemättä itseäsi, mutta kuitenkin olemalla aito itsesi. On sekä työntekijän että työnantajan etu huomata ajoissa mikäli henkilökemiat eivät kohtaa tai juuri tämä työpaikka ei ole sopiva sinulle.
Testit
Tarpeen mukaan työnantajat voivat teettää työhaastattelun yhteydessä erilaisia testejä. Tyypillisesti ne ovat joko soveltuvuustestejä, kyky- tai älykkyystestejä, persoonallisuustestejä, erilaisia simulaatioita tai/ja oppimistestejä.
Työhaastattelun jälkeen
Työhaastattelun lopuksi kannattaa kysyä aina miten rekrytointiprosessi etenee eli milloin saat tiedon onko sinut valittu tehtävään. Haastattelun jälkeen, esimerkiksi samana iltana, on hyvä idea analysoida miten työhaastattelu meni ja missä voisit toimia paremmin seuraavalla kerralla. Näin opit jotain joka työhaastattelusta ja kehityt paremmin tuomaan esille omaa osaamistasi ja soveltuvuutta ko. työpaikkaan.